Radiostilte

Redactie   8 december 2018   Geen reacties op Radiostilte

Of we nog eens wat schreven, vroeg een trouwe lezer ons. Of waren we zelf soms uit op gratis geld en hielden we ons daarom een beetje gedeisd?

Neuh, dat niet. Maar waar moet je het over hebben?

We zouden het over onze burgervader kunnen hebben, die aanstonds zijn post verruilt voor de felbegeerde plek van directeur COA. Wij begrijpen dat wel. Gouda was toch een beetje corvee: kom je als mid-career burgemeester zonder kleerscheuren een termijn in de kaasput door, dan lonkt een stad als Nijmegen, Leeuwarden of ’s Hertogenbosch. Moet er alleen wel wat vrijkomen. Helaas pindakaas. En om nu nog zo’n termijn uit te zitten. Dan maar achter een kamerplant bij het COA. Daarbij is het ook wel eens lekker om op zaterdagmiddag onbekommerd een visje te kopen op de markt zonder dat Jan en alleman je verontwaardigd aanspreekt op de brokken die jouw ambtelijk apparaat maakt. Hoef je ook niet meer wekelijks de recherche te bellen om te vragen of er niet weer zo’n kritisch burgertje de mond kan worden gesnoerd.

Niet de moeite van een stukje waard.

Of anders misschien wat aardige woorden over het wethoudertje RO (wiens naam ons even niet te binnen wil schieten) die van affaire naar affaire strompelt? Meer van hetzelfde, u hebt helemaal gelijk. Als Kafka in het hedendaagse Gouda was opgegroeid in plaats van in Praag onder de Habsburgers, was hij waarschijnlijk niet eens aan schrijven begonnen en had hij zich hoofdschuddend op zijn job bij een verzekeringskantoor gestort. Te moedeloos om de ganzenveer op te pakken.

Iets over Napolitaanse Niezen van zwerfvuil en asfalt? Die hadden we al eerder in het zonnetje gezet.

De jeugdhulp dan? Daar waren we toch zo mee begaan? Zeker. Maar met de jeugdhulp gaat het voortreffelijk. Beter zelfs dan in het rampjaar 2015. Niets meer aan doen dus. Ook de integrale benadering in het sociaal domein werkt als een speer, zo blijkt uit een blitse case study waarin de gemeente aan de hand van tien kwetsbare mensen laat zien hoe op hun ellende kan worden bespaard. De minder geslaagde voorbeelden krijgt u niet te zien, want dat zou de feestvreugde maar bederven.
Met het Sociaal Team gaat het zo mogelijk nog beter, zo roeptoetert het Sociaal Team althans zelf in een fancy rapport. Dit mini-kartel van zorginstellingen dat van onze gemeente een carte blanche van 6 miljoen meekreeg, vraagt stomweg niet naar wat er slecht gaat. Dus gaat het goed. Simpel. Maar zou u willen dat uw hartklep wordt vervangen door de hbo-er thoraxchirurgie, omdat die een grijpstuiver goedkoper is dan een arts? Precies. Ons advies: blijf weg bij het Sociaal Team. Zorgen over uw kind? Ga naar de huisarts.

Waar moeten we het dán over hebben? Iets vrolijks? Iets hips? Juist! Goudasfalt!

Want er is breaking news: Goudasfalt gaat in de renewables! Cool! Iets met ZON of zo. Waarom? Omdat er een vette subsidie lonkt. Komt goed uit, want de inkomsten uit evenementen vallen toch een beetje tegen. Wat is er dan mooier dan gratis geld met een groen sausje?

Het nieuws is zo vers, dat we het op de website nog moeten doen met een placeholder.
passend bij GA duurzaam/vernieuwend/innovatief

Duurzaam, vernieuwend en innovatief, wordt er geclaimd. Laten we eens kijken.

Duurzaam? Best wel. Een stuk frisser in ieder geval dan de hele dag heen en weer varen met een dieselbootje uit het jaar nul.

Vernieuwend? Nou nee. Gevestigde energiebedrijven bouwen in rap tempo park na park. Is dat in landelijk gebied vaak wel in te passen, in stedelijk gebied kun je je afvragen of de ruimte niet praktischer kan worden benut, bijvoorbeeld voor woningbouw.

Innovatief? Al lang niet meer. Zonnepanelen zijn mainstream. Bewezen techniek, waar het nieuwe wel vanaf is. Ze liggen zelfs al op het dak van het gemeentekantoor. Wij bedoelen maar. Bovendien is zonnestroom big business.

Beter had er kunnen staan: lucratief. In een eerdere bijdrage gaven wij al wat tips. Die komen nu mooi van pas. Geen zorgen, voor iedere burgerparticipant valt er wel wat te knabbelen uit de ruif: een landschapontwerp hier, een juridisch adviesje daar, een pakkende tekst en hee, dat prospectus moet natuurlijk ook nog een kekke lay-out krijgen. Gratis geld voor iedereen!

Die kniesoren weer, horen wij u mompelen? Nee hoor. Wat ons betreft mag het hele terrein worden volgezet met zonnepanelen. Bijna drie hectare duurzaamheid, wat zal het daar heerlijk rustig worden!