Dossier GOUDasfalt [updated]

Pssssst, stuk vervuilde GOUDasfalt kopen??

Tijd om uw pijp/monocle van verbazing in uw kopje koffie te laten vallen. Sinds januari 2014 is de asfaltcentrale aan de Gouderaksedijk buiten gebruik. In december 2014 heeft Volker Wessels, de eigenaar, het terrein te koop gezet. Een groep Gouwenaren wil dat de gemeente dit verontreinigde stuk grond koopt om er ‘iets’ mee te doen.


goudasfalt

Entree: de hippe participatiepecunia-elite. “Waaaauw”, dachten de bakfietsers van de Goudse hobbylobby, ”gemeente, sla dat spaarvarkentje kapot, want dat môtten we hebb0n”. De gemeente kreeg de kans om als eerste over de aankoop in onderhandeling te gaan. Aanvankelijk voelde het college er niet zoveel voor om geld te stoppen in de aankoop van dit verontreinigde perceel. Maar zand in de ogen gestrooid door het groepje burgers rondom Gouda Bruist, heeft de gemeenteraad opdracht gegeven aan het college om de aankoop voor te bereiden. Dat proces is nu gaande. Wat de bedoeling is met het terrein, is nog niet bekend. Een plan maken doen we wel ná de aankoop. Wat het de gemeente gaat kosten weten we evenmin. De wethouders heeft alvast een tonnetje exploitatiekosten op de begroting voor 2016 gefoezeld. Dat er enorme risico’s aan kleven weten we wel, maar hoe groot die risico’s zijn moeten we maar afwachten.

Intussen wil de wethouder de ontwikkeling van het terrein gunnen aan het groepje burgers, die daartoe een stichting hebben opgericht.

Wat vindt Stichting Gratis Geld Gouda ervan?

OXI! (Grieks voor ‘Nee’ *zucht*)

Wie de gemeentelijke polletiek een beetje volgt, weet dat er in Gouda overal waar het maar kan wordt bezuinigd. Niet voor niets. Want het was al geen vetpot, en tot overmaat van ramp heeft de gemeente er sinds januari 2015 nieuwe taken bij op het gebied van zorg voor diegenen die dat hard nodig hebben. En laat nu voor die zorgtaken beduidend minder geld beschikbaar zijn dan ze voorheen hebben gekost. De gemeente mag dus voor minder geld dezelfde zorg leveren. De andere uitgaven lopen intussen gewoon door. Financieel geweten Jan de Laat luidt met zijn wethouderlijke kornuiten de noodklok omdat Gouda van de overheid de komende jaren nog eens miljoenen extra moet bezuinigen. Qua gemeentelijke financiën is het dus niet bueno. Alle hens aan dek, zou je denken…

Nu wil het college een stuk verontreinigde grond aankopen. Niet omdat het ergens voor nodig is, maar louter omdat het kleine groepje bewoners van voornamelijk de binnenstad meent dat je er leuke dingen op kunt doen. In geen enkel gemeentelijk beleid is de aankoop van dit terrein ooit voorzien. Een terrein met verontreiniging in de grond is vandaag de dag schier onverkoopbaar. Dat is algemeen bekend. En laat nu de enige aanleiding voor de wilde plannen zijn dat Volker Wessels graag van de grond af wil. Nogal wiedes! Dat zouden wij ook wel willen als er op onze balans zo’n winkeldochter stond.

Nú ligt het probleem van de verontreiniging nog bij de eigenaar, Volker Wessels. Maar koopt de gemeente het perceel, dan wordt de verontreiniging ‘witgewassen’ en worden wij als Gouwenaren allemaal eigenaar van het probleem. Een taxpoetnaverbrander noemen we dat. Want reken er maar niet op dat Volker Wessels garanties gaat geven voor de kosten van sanering. En het terrein later met vervuiling en al aan een andere partij verkopen, is zeker niet zo gemakkelijk als het college beweert.

De gemeente heeft het geld voor de koopprijs trouwens niet zelf, maar moet dat lenen. Geld lenen kost geld, en hadden we dat nu juist niet zo hard voor andere dingen nodig?

Mount Stupid

mountstupid

Zo zijn er nog wel meer argumenten tegen dit avontuur. Gek genoeg horen we die niet. Niet alleen wordt meer dan de helft van het verhaal níet verteld, bij wat er wél wordt verteld worden aperte onjuistheden niet geschuwd. Het lijkt erop dat ons college alles op alles zet om het onzalige plan door te drukken. En dat is misschien wel het ergste.

Zowel de wethouder, grote delen van de gemeenteraad als het groepje GOUDasfalt bevinden zich met hun gebabbel op ‘mount stupid’. De lokale en regionale pers papegaait kritiekloos na. Hoog tijd dat het héle verhaal wordt verteld.