Burgerboefjes presenteren Koudasfalt-alternatief

Na de potpourri-brigade van GOUDasfalt, presenteerde gisteravond een trojka van burgerboefjes hun plan aan de gemeenteraad. Het doet ons deugd dat door de heren het principe tres faciunt collegium wordt gehuldigd. Of, zoals de CEO van Fox Sports ooit stelde bij de overname van Eredivisie Live, “een boardroomtafel met veertig stoelen is vooral een managementprobleem” (gratis tip voor GOUDasfalt).

Eerst een punt van orde. Wethouder Daphne Bergman (D66) was afwezig, in tegenstelling tot haar collega Tetteroo (PvdA). Bergman weigert te praten met dit burgerinitiatief omdat zij op dubieuze gronden en zonder opdracht van de raad reeds exclusiviteit heeft beloofd aan GOUDasfalt. Een affront. Des vrouw’s ijdelheid brengt de hele D66 fractie in verlegenheid. Ons idee is dat het langzamerhand tijd wordt dat dergelijke apparatsjik plaatsmaken voor de jonge garde. Geen misverstand: Bergman behoort al sinds 2002 tot de Goudse D66 nomenklatoera. Wij zien interessant jong talent in de fractie, maar noemen vanzelfsprekend geen namen (Zouhair Saddiki, econoom en filosoof i.o., Thierry van Vugt, jurist)

Terug naar gisteravond. De presentatie werd professioneel uitgevoerd door een enthousiaste en vakkundige stedenbouwkundige. Kort en goed: jachthavens, stadstrand, horeca, snelle bootverbinding naar Rotterdam, garageboxen, brug, evenemententerrein en heul veul (betaalde) parkeerplaatsen. De financiering ziet er als volgt uit: een opperstenenschuiver is bereid circa 6 miljoen euro’s te investeren. Voorwaarde is wel dat de Goudse belastingbetaler het vervuilde terrein als eerste aankoopt. De investeerder neemt de locatie over zodra alle vergunningen zijn verleend. Hoe dan ook: net als bij GOUDasfalt koopt in dit plan de gemeente de vervuilde grond, met alle risico’s van dien. Dat onderdeel is en blijft onacceptabel.

Gratis Geld Gouda steunt om die reden beide initiatieven niet en adviseert de gemeenteraad met klem de derde eerste optie in overweging te houden: niets doen.